Necrolog Valentina Savițchi


Uniunea Teatrală din Moldova anunţă cu regret încetarea din viaţă a  Solistei de operă (soprană lirică), lied şi muzică populară VALENTINA SAVIŢCHI, Artistă a Poporului, deţinătoare a ”Ordinului Republicii” și alte distincții de valoare, membru UNITEM, președintele Ligii Veteranilor Scenei.

Valentina Saviţchi s-a născut la 10 august 1927 în oraşul Chişinău.  A început să cînte de mică, fiind îndrumată de sora ei mai mare, Tamara Ciobanu.  A luat lecţii de muzică de la dirijorul Alexandru Cristea, autorul imnului „Limba noastră” de A. Mateevici. A cântat  în corul Catedralei,  dirijat de Mihail Berezovski.

Valentina Saviţchi a fost  unul dintre fondatorii Operei Naţionale. Avea o voce cristalină. A jucat  mai multe roluri: Florica  în prima operă moldovenească – „Grozovan” de David Gerşfeld, premiera căreia a avut loc la 9 iunie 1956, Gilda în opera Rigoletto, Dezdemona („Otello”) şi Violetta („Traviata”) de G. Verdi, Marfa („Logodnica ţarului” de N. Rimski-Korsakov), Prilepa („Dama de pică”) de P. I. Ceaikovski şi multe altele ce i-au adus dragostea şi aprecierea binemeritată a publicului spectator.

         Astăzi, Valentina SAVIȚCHI nu mai e printre noi.

         Cu mare tristeţe pentru pierderea suferită, suntem alături de familia îndoliată, în această grea încercare.

         Dumnezeu s-o odihnească în pace!